STARTSIDA          VÅR FILOSOFI          CASE           KONTAKT

Oss Reklambyrå inför 6 timmars arbetsdag

2016-03-15

 

Handen på hjärtat. Går det att vara kreativt produktiv 40 timmar i veckan? Efter att ha drivit reklambyrå i 16 år kan Julia Bendelin, VD på Oss Reklambyrå i Visby, ärligt svara nej på den frågan.

 

- Det är inget beslut som jag fattat i en handvändning, säger Julia Bendelin. Men jag tror att jag har ett sådant företag där just ett sådant beslut ger resultat i form av högre effektivitet, bättre leveranser till kunderna och mer kulpoäng på jobbet.

 

Oss Reklambyrå jobbar med kommunikation i alla dess former. Det krävs att medarbetarna är uppdaterade på trender och nyheter, kan arbeta under tidspress och samtidigt leverera kreativa lösningar åt sina kunder.

 

- Vi lever på att sälja vår tid och våra idéer i kombination med ett tekniskt kunnande och hantverk. Idéerna kommer sällan när vi sitter på kontoret framför en dator, utan när vi sysslar med andra saker. Det är inte helt ovanligt att kreativa människor hittar sin inspiration och energi när de gör annat. Hos Oss lever vi alla i familjer med barn, alla är aktiva inom musik, dans och kultur. Dessa intressen gör oss bättre på vårt jobb. Dessutom ger det oss alla möjlighet och tid att engagera oss i styrelser, föreningsliv och annat som är viktigt för vår egen och Gotlands utveckling.

 

Oss Reklambyrå är långt ifrån att vara det första företaget i Sverige med att införa 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön. Företag som gjort samma sak vittnar om ökad produktivitet och effektivitet på arbetsplatsen i kombination med hög trivselfaktor.

 

- Vi som reklambyrå lever på att vara på tårna och att hjälpa till att driva våra kunder framåt. Vi tror att det här är en stor utvecklingsmöjlighet för oss. Det blir en energiinjektion som gör att vi kommer jobba mer kvalitativt och i slutändan växa. Jag är stolt över det här gänget och att vi, med Julia i spetsen, vågar ta det här steget in i framtiden, säger Christopher-Robin Maurin, byråledare och art director.

 

Erik Larsson, hemvändande gotlänning har arbetat på Oss Reklambyrå i fyra år som copy och videoproducent:

– Jag har följt debatten och prognoserna, och allt pekar på att det här är framtidens sätt att arbeta. På vår byrå ser jag hur vi kommer bli ännu bättre på att dra nytta av varandras styrkor. Vi säljer kreativitet, och det här kommer få vår kreativitet att blomstra.

– Nu har jag ett stimulerande arbete med sex timmars arbetsdag. På Gotland. Jag får tid för familjen, tid att må bra. Det här kunde jag bara drömma om när jag stressade och slet på Stockholms medieredaktioner för några år sedan. Det här gör mig bättre på jobbet.

 

– Det krävs av oss att våra hjärnor är utvilade för att vi ska kunna prestera på topp och att de får näring till nya idéer. Vi tror att vi genom att minska vardagsstressen för var och en blir bättre och mer kreativa. Som arbetsgivare på ett litet företag har jag svårt att konkurrera med höga löner, men det här är ett sätt att visa mina medarbetare förtroende och ge ansvar. Det krävs att alla bidrar.

 

Naturligtvis ställer detta andra krav på företaget säger Julia:

- Vi kommer att ändra vårt arbetssätt en del, berättar Julia. Vi kommer fördela jobben annorlunda och arbeta mer tillsammans. Det är när vi bollar projekten med varandra som vi går från att vara en produktionsbyrå, till att ge kunderna det där extra som de anlitar oss för. Ingen på byrån är en ö, men vi bor på en, och det ska vi hinna njuta av.

 

Julia Bendelin är beredd på att mötas av både hejarop och skepsis:

- Jag har varit arbetsgivare i 16 år och egen företagare i över 20 år. Jag är helt övertygad om att kvalitet och kvantitet inte går hand i hand. Jag har aldrig satt en ära i att arbeta 60 timmar i veckan och att det är på det sättet man visar att man är duktig. Det är gammalmodigt. Jag är övertygad om att vi endast kommer få positiva effekter av detta. Jag är även medveten om att det inte är tillämpbart för alla företag, men det är det för min reklambyrå och då måste jag våga testa. Dessutom kommer vi självklart ha öppet mellan 9-17 varje dag, då vi tillsammans tar ansvar för våra öppettider.

 

Oss Reklambyrå är en helhetsbyrå med fem medarbetare. Företaget har funnits sedan 1996 och fokus ligger på att arbeta med gotländska företags kommunikation och utveckling.

Oss Reklambyrå AB. Södertorg 12, 621 57 Visby.

Växel 0498-20 22 50  info@tilloss.se  facebook.com/tilloss